TELEPÜLÉS
Köszöntő
Sárpilis története
Térkép
Utcanévjegyzék
Nevezetességek
Testvértelepülés
ÖNKORMÁNYZAT
Általános Közzétételi lista
Képviselő-testület
Bizottságok
Polgármesteri Hivatal
Kisebbségi Önkormányzat
Rendeletek
Hirdetmények
Letölthető dokumentumok
INTÉZMÉNYEK
Iskola és Óvoda
Idősek Otthona
Könyvtár
Orvosi rendelő
Házi Segítségnyújtás
Posta
KULTÚRA
Tájház
Magángyűjtemény
Kézművesség
Civil szervezetek
Egyház
SZABADIDŐ
Rendezvények
Sport
Fotóalbum
 
Bujdosó István magángyűjteménye
 
Bujdosó István magánygyűjteménye 1990 óta színesíti Sárpilis faluját. A kezdetek elején a padlásról előkerült régi szerszámok adták az ötletet ennek a kis múzeumnak a kialakításához. Amint elterjedt a hír a falu apraja nagyja a már nem használt és örökölt tárgyi eszközöket szívesen átadta, de maga Bujdosó István is járta a környező településeket, hogy minél jobban gazdagíthassa a saját gyűjteményét.
 
Ez a kulturális örökség feleleveníti a paraszti emberek mindennapjaihoz szükséges használati tárgyakat és eszközöket. Megtalálhatók a rég feledésbe merült háztartási, mezőgazdasági eszközök és a régi fotók.
 
 
Előzetes bejelentkezés alapján bárki megtekintheti a kultúrában és a hagyományokban gazdag magángyűjteményt.
 
 
Elérhetőség: 06-74/496-350

 
Kolbert Margit és Nyárai Attila családi gyűjteménye
 
Családi gyűjteményünk több kultúra békés egymás mellett élését szimbolizálja. Édesapám családja sváb származású, édesanyám bukovinai székely, párom Faddról került sárpilisre én pedig a sárközi hagyományok elkötelezettje is vagyok. A gyűjtemény összeállításához az ötletet az adta, hogy egy helyen tudjuk a családunk által használt eszközöket, tárgyakat, valamint az őket megörökítő fényképeket. Egy volt istálló épületét alakítottuk át, a teret kétfelé osztva lakószobának és konyhának. A vetett ágy és a konyhában lévő textilek apai nagynénim kézügyességét dicsérik. A szekrényen lévő katonaláda, dob, kürt és a Magyar Futár című lap néhány példánya nagyapámra emlékeztet, aki 1942-ben katonaként fiatalon halt meg. Ennek dokumentumait a kis szekrény fiókja őrzi
 
úgy, mint édesapám elemi iskolai ellenőrzőjét, tanonc levelét. Édesapám bőrkabátja és az ú.n. „bürgeri” csizmája is látható a sárközi tulipános láda előtt mely párom nagyanyjának volt a kelengyés ládája. A díványon különböző kézi technikákkal készült pólyákat, melyben még öcsémmel bennünket is pólyáztak. A székely nadrág az erdélyi teleket juttatja eszünkbe. A törölköző kendők sarkán lévő monogram édesanyám nászajándékát képezte. De találunk itt házi szappant, régi vaslábasokat, konyhai eszközöket és vasalókat. Az asztalon régi szódás és boros üveg, körülette kukoricacsuhéból édesanyám fonta székek találhatók, valamint fölötte tálas gránit és pléh tányérok, koma tálak tekinthetők meg. 1960-as évekből Faddról került a családi gyűjteménybe egy menyasszonyi mirtusz.
 
A kinti gyűjtemény elsősorban a mezőgazdaságban használt eszközöket mutatja be. Látható a gabonával, szőlővel, illetve gazdasági növények felhasználásához szükséges tárgyak.
  
 
A különböző nagyságú fateknőket mosásra, illetve disznóvágáskor használták.
Az udvarunk tégláinak egy része monogramos, néhány évszámmal is ellátott.
 
 

Szeretettel várunk előzetes bejelentkezéssel minden kedves érdeklődőt.

Tel.:06 30/385-3278

 
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu